Retete simple de mancare

Ghimbir murat

Ador ghimbirul murat dupa ce l-am descoperit la un restaurant japonez. Am mancat acolo, mi-a placut foarte mult iar apoi l-am gasit si intr-un magazin. Foarte scump din punctul meu de vedere – vreo 12 lei un borcanel de 170 de grame. Bineinteles ca am hotarat sa fac eu pentru ca, de banii astia fac vreo 4 borcane.

Cum fac eu:

– iau ghimbirul – o radacina de vreo 10-12 cm. Fireste ca nu stau sa masor in magazin insa ma uit sa am o parte suficient de lunga pentru a putea sa o curat. Ramificatiile de pe radacina, daca sunt mici, le indepartez (acasa, nu in magazin!) si le folosesc la suc sau la mancare. Veti intelege imediat de ce este important sa am o parte lunga la radacina.

– indepartez toate ramificatiile de pe radacina principala iar apoi incep sa o curat cu o lingurita. Pur si simplu racai cu lingurita coaja – asa e clar ca indepartez strat subtire de coaja.

– dupa ce este curatata iau feliatorul de legume sau economul, cum i se mai spune, si incep sa tai fasii subtiri de ghimbir. Toata radacina o tai in fasii cat de subtiri pot. Fireste ca puteti incerca orice variante pentru asta. Eu am incercat cu razatoarea obisnuita, care are o parte pe care poti felia cartofii, insa erau feliile prea groase. Am incercat cu feliatorul electric dar nu mi-a mers. Asa ca eu am ramas la econom. Este important ca feliile de ghimbir sa fie cat de subtiri pentru a se mura mai bine. Si aici se vede de ce este important ca radacina sa fie cat mai lunga pentru ca, daca e mica, te chinui sa o feliezi.

– peste fasiile de ghimbir pun sare (cat iau in 3 degete) si le amestec cu mana cat sa le patrunda sarea. Le las vreo 20-25 de minute. Sincer, niciodata nu stau cu ochii pe ceas ci le las in rastimpul in care: strang resturile, curat locul de munca, pregatesc borcanul ┬ási pregatesc otetul.

– zeama de otet: cantitati egale de zahar, otet de mere si apa. Mai exact eu folosesc o ceasca de cafea si pun: 1/3 ceasca otet de mere, 1/3 ceasca zahar si 1/3 ceasca apa.

– ma intorc la ghimbir pe care il scurg de zeama si il pun in borcanel (este borcan de 170 de grame si am incepu sa imi pastrez orice borcanel in care mai cumpar vreun sos sau vreun mustar tocmai pentru a putea sa pun ghimbirul)

– fierb zeama de otet pana da in clocot si o torn asa fierbinte peste ghimbir.

Inchid capacul borcanului, il las sa sa raceasca iar apoi il pun in frigider. Incepand cu a doua zi se poate manca. Noi mancam un borcanel o data, la masa iar uneori il mananc cu orice doar de pofta.

ghimbir-murat

Mai trebuie sa fac o precizare legata de otet. Am facut reteta cu otet de 9 grade, cu otet de mere si cu otet de orez. Cel mai bun gust mi se pare ca i-l da otetul de mere. Fiecare va incerca si va alege varianta care ii place.