Retete simple de mancare

Vita cu bere neagra

Imi place foarte mult carnea de vita. Am o singura problema cu ea: cat de mult sa o fierb ca sa iasa si moale ci nu atoasa si tare. Ei, prin aceasta reteta am obtinut ce am vrut. Carnea a iesit super buna, practic ti se topea in gura.

Dar, primul pas pe care l-am facut a fost sa marinez carnea intr-un amestec de: sos de soia, coniac, un pic de vin, o lingurita de miere, si mirodenii diverse (am pus chimen, sare, piper – ce mi-a trecut prin mana).

 

A doua zi am trecut la treaba. Ingredientele folosite de mine au fost:

– carnea de vita (eu am avut spata) 800g

– morcovi 2buc

– un pic de telina

– ceapa 2 buc

– usturoi

– bere neagra i doza de 500ml

Am taiat carnea cubulete, ceapa am taiat-o dar nu m-am chinuit sa o toc marunt ci doar feliute, morcovul l-am taiat rondele, telina – cubulete si usturoiul – bucatele.

Am pus intr-o cratita ulei cat sa ii acopar fundul. Peste carnea de vita am pus o mana de faina si am inceput sa o ”framant” astfel incat pe fiecare bucata sa ajunga faina. Am pus uleiul la incins iar apoi am pus bucatelele de carne. Le-am prajit pe fiecare parte doar cat sa isi schimbe culoarea (nu mai mult de 3-4 minute), le-am scos iar apoi am pus in uleiul respectiv ceapa, morcovii, usturoiul si telina. Le-am amestecat cateva momente si am pus carnea inapoi in cratita.

Am adaugat berea neagra (stiu ca nu apare in poza insa m-am dus sa o cumpar dupa ce am pus carnea pe foc – am un magazinas in fata blocului) si am lasat pe foc pina a dat in clocot (am adunat spuma de carne care se forma deasupra). Apoi am bagat cratita in cuptor (la 170 de grade) si am lasat-o pina a scazut zeama (cam 2 ore jumate). Doar la sfarsit am gustat si am adaugat un pic de sare (in rest condimentarea s-a datorat marinatei si berii).

Dupa cum spuneam a iesit foarte buna si moale.

Si cu salata:

Pofta buna!