Retete simple de mancare

Unt de cocos

O alternativa la margarina: acest unt. Untul de cocos si uleiul de cocos au numeroase beneficii atat in alimentatie cat si in cosmetica. Uleiul si untul de cocos contine niste trigliceride sanatoase astfel incat aceasta ”grasime” este importanta pentru reducerea colesterolului, distruge bacterii, protejeaza impotriva cancerului si a altor boli degenerative, previne osteoporoza prin facilitarea absorbtiei calciului. (http://www.naturalnews.com/023563_coconut_oil.html)

De asemenea, poate fi folosit cu succes pentru tratament impotriva matretii. Se pare ca daca folosesti ulei de cocos (provenit din incalzirea untului) pe par, pe langa hidratarea e care o ofera parului se reduce si matreata. La fel, poate fi utilizat pe post de crema impotriva ridurilor (http://www.buzzle.com/articles/coconut-butter-benefits.html)

Eu am vrut sa fac unt de cocos din curiozitate ca sa vad cat de greu se face si ce gust are la final.

Sa incep cu cat de greu este: depinde de cat de puternic e sotul :)). Am cumparat o nuca de cocos – atentie! se agita nuca pentru a simti si auzi sucul din interior. Daca nu se simte sucul se alege alta care are suc! – si acasa am incercat sa o sparg. Fireste ca eu nu am putut si mi-am chemat sotul care a spart-o in doua fara sa piarda din sucul din interior.

Deci, spartul s-a facut! Apoi a urmat desprinderea miezului. Am folosit un cutit cu varf si incetul cu incetul miezul l-am desprins de pe coaja. Eu am mai facut si operatia de curatare a parti maronii de pe miez asta pentru ca m-am gandit ca voi mai folosi la ceva pulpa de cocos. Pe tot parcursul acestei etape se simte ”grasimea” din nuca de cocos.

Recapitulam pasii:

1. cumparat nuca de cocos cu suc in ea

2. taiat nuca

3. curatat miezul din interiorul partii dure

Am pus in blender tot miezul si sucul din nuca si am pornit blenderul. Si am tot invartit pret de vreo 6 minute oprind blenderul din cand in cand ca sa amestec. Trebuie avuta rabdare – eu nu am avut!,  motiv pentru care am pus cam o ceasca de apa pentru a grabi procesul de maruntire si am mai maruntit vreo 3 minute. Am separat apoi lichidul intr-un vas, am stors cat de bine am putut pulpa (lichidul rezultat tot in vas l-am pus) iar apoi am dat vasul la frigider. Pana dimineata s-a separat atat de frumos la suprafata aveam unt iar dedesupt niste apa. Am pus untul intr-un castronel pe care l-am pus in frigider.

 

Eu am mancat untul pe paine prajita. Nu are gust deosebit de aceea se poate pune sare (sau miere, cred, daca vrem sa il facem dulce) in timpul procesului de preparare. Se poate folosi si la prajituri.

Dintr-o nuca de cocos estimez ca am scos cam 150 de grame de unt. Nuca m-a costat 2,29 lei (ca ma luat-o la oferta), azi am gasit cu 2,49 (si am luat 3 ca sa mai fac unt).