Retete simple de mancare

Prajitura cu cardamom si curmale

Mi s-a parut interesanta aceasta prajitura datorita combinatiei dintre cardamom si scortisoara. Predomina scortisoara dar, recunosc, cardamomul accentueaza acest gust. Are multe ingrediente dar nu e deloc greu de facut.

– 2 cani de faina

– 1 lingurita de bicarbonat de sodiu

– 1 lingurita de praf de copt

– 1/2 lingurita sare

– 1/2 lingurita cardamom macinat

– 1/2 scortisoara macinata

– 5 linguri de unt moale (practic se lasa la temperatura camerei pina se inmoaie; eu am considerat ca sunt cam 100g unt)

– 1 cana de zahar

– 1 cana sos (piure) de mere*

– esenta de vanilie/lamaie – dupa gustul fiecaruia

– 3 oua

– aproximativ 3/4 ceasca de curmale taiate

 

*Precizare: sos de mere se gaseste in magazine. M-am uitat pe eticheta unui astfel de produs si cand am vazut ca are conservanti m-am gandit ca e mai simplu sa rad un mar sau doua si este mai sanatos. La mine a ajuns un mar.


Primul lucru: am pornit cuptorul sa se incalzeasca la 180 de grade. Apoi, intr-un vas destul de mare am pus: faina, sarea, scortisoara, cardamomul, bicarbonatul si praful de copt si le-am amestecat (compozitia1). In alt vas am pus untul pe care l-am frecat cu zaharul si esenta de lamaie (cu mixerul), apoi am adaugat ouale (chiar daca pare ca se taie, este in regula) si am adaugat si marul ras (compozitia2).

Am pus combinatia aceasta peste amestecul de faina si am omogenizat cele doua compozitii.  Apoi am pus curmalele taiate si le-am amestecat.

Am pus compozitia in tava (eu am folosit prea mult utilizata hartie de copt! Pentru mine este super ca nu mai trebuie sa ung cu ulei/unt tavi)

Urmeaza pregatirea glazurii facuta din: 1/3 ceasca alune de padure neprajite (sau macar nesarate); 3 linguri de faina; 3 linguri zahar; 2 linguri de unt topit. Am combinat intr-o ceasca toate acestea apoi le-am intins peste prajitura:

Am dat la cuptor cam 45 de minute (dar sfant este testul scobitorii!). Proaspat scoasa din cuptor arata asa:

Apoi am scos-o sa se raceasca (ideal ar fi fost un gratar dar a mers si un teler/fund de lemn) iar mai apoi am taiat-o ca sa o gustam:

Iar dimineata, la cafea a fost si mai buna: