Retete simple de mancare

Prajitura cu mere

Cand voi descarca pozele le voi pune in post. Pana atunci… doar scriu.

Imi place mult prajitura cu mere, de fapt orice dulce imi place! Iar intr-o dimineata m-am trezit cu chef de aceasta prajitura, asa cum o facea mama mea si mai apoi si eu. Este extrem de simplu de facut si economicoasa, avand in vedere ca mama obisnuia sa faca prajitura pe vremea comunismului cand gaseai margarina, tare sa spargi capul cuiva cu ea…. dar se gasea!

Si atunci mama mea a gasit o combinatie foarte buna: margarina, faina, sare, praf de copt.

Adica (si acum va spun ce am folosit eu):

– o margarina pentru prajituri (nu tartinabila)

– aproximativ 350 g de faina

– un varf de sare

– o lingurita praf de copt

Se amesteca toate astfel incat sa rezute o coca plastica ce poate fi intinsa. Daca aluatul este prea fraged si nu se leaga turnati cata putina apa rece. Aluatul gata facut se imparte in doua, se intind foi cat de mari se doresc (eu am facut intr-o tava de 20*24 cm). Cu cat este mai muca tava cu atat va fi aluatul mai gros. Pe vremuri obisnuiam sa pun foile in tava de aragaz (acea tava neagra care vine o data cu aragazul) si atunci ies foi subtiri. Acum, pentru ca nu am avut mere multe, m-am limitat la o tava mai mica.

Am lasat la urma umplutura, pentru ca eu acum am folosit mere. Insa, altadata am folosit dovleac. Asa ca aceste foi pot fi umplute cu ce vreti.

Pentru umplutura am ras merele (parca vreo 6 mere mari), le-am pus la calit cu trei linguri de zahar, scortisoara si le-am lasat sa se inmoaie putin – le-am lasat la foc vreo 10-15 minute. Apoi le-am pus intr-o sita si le-am lasat sa se scurga de zeama si sa se raceasca. Abia apoi am ”montat” prajitura: foaie, strat de mere scurse, foaie. La cuptor a stat vreo 20-25 de minute.

E foarte simpla, se face mai repede decat mi-a luat mie sa scriu toata chestia asta aici :))

placinta-cu-mere

Pofta buna!