Retete simple de mancare

Tort cu mere si nuci – de post – raw

Am dat intamplator de reteta asta prin marele internet la adeptii mancarii raw food (mancarea cruda, nepreparata termic) si fireste ca am incercat sa o fac, adaptata cu ce am eu prin casa rezultand un tort bun, consistent si satios. Mai ales daca tineti post si vreti sa mancati ceva bun si care sa va tina de foame, aceasta reteta poate fi o varianta.

 

Pentru “blatul” de nuca am folosit:

– 1 cana si jumatate de nuci – adeptii raw food spun ca trebuie sa fie tinute in apa ceva timp – eu le-am tinut cam 3 ore, apoi am scurs apa si le-am lasat inca vreo 10 minute sa se zvante
– stafide – de preferat tot hidratate – cam o ceasca
– curmale – pentru ca aveam destule in camara le-am pus si pe-astea in apa la hidratat
– prune uscate – vreo 10 bucati- tot tinute in apa ceva timp
– 1 lgta scortisoara
Trebuie sa fac o precizare: aceasta reteta nu presupune adaos de zahar din acest motiv sunt folosite fructele uscate. Eu am pus curmale si prune pentru ca asta am avut. Daca nu as fi avut as fi folosit doar stafide. Daca nu aveam stafide foloseam curmale…. Ati prins ideea? Important este sa aveti ceva care sa indulceasca.

Pentru “blatul” de mere
-4 mere (eu, de obicei, pun un amestec de mere golden si ionathan tocmai pentru ca unele sunt dulci iar celelalte sunt acrisoare. Insa soiul de mere folosit este la latitudinea fiecaruia)
– stafide hidratate (sau alte fructe uscate – pe acelasi considerent explicat mai sus)
– 3 lingurite de tarate de psyllium (pot sa spun ca este optional – prima data cand am facut nu am pus pentru ca nu am avut. A doua oara am pus pentru ca imi cumparasem)
2 lgte de scotisoara
1 lingura zeama de lamaieĀ (pentru e a se evita oxidarea merelor)


tort_mere_nuci_2

Prepararea este simpla:

Mai intai facem blatul de nuci: punem in robotul de bucatarie toate ingredientele si il punem sa lucreze pana nu mai poate. Cand s-au maruntit toate ingredientele se scot si se aseaza pe farfurie intr-o forma relativ rotunda. Daca aveti rabdare si dotare si aveti alte forme de genul stea sau bradut sau altceva puteti sa puneti o folie in respectiva forma si sa puneti acolo amestecul. Mie imi este usor sa il pun pe farfurie si sa ii dau forma rotunda.

Blatul de mere: se pun merele curatate de coaja si casuta seminala impreuna cu celelalte ingrediente in mixer, se maruntesc bine si ele iar apoi se pun peste blatul cu nuci.

Ornarea este dupa imaginatia si dotarea fiecaruia. Dupa cum se vede eu am avut kiwi si l-am folosit.

Se da la frigider pentru ceva timp (10 minute sau mai mult functie de cat de pofta va este) iar apoi se mananca cu incredere.

tort_mere_nuci_1

Pofta buna!