Retete simple de mancare

Insalata di mare (Salata de fructe de mare)

 Am facut aceasta salata ca urmare a discutiei pe care am avut-o cu cineva care a locuit foarte mult timp in Italia si care imi spunea ce  buna e….. Si, pentru ca mie imi plac fructele de mare, am zis sa incerc. Eu am avut o mare retinere in a cumpara fructe de mare  congelate… imi imaginam ca ele trebuie sa fie proaspete ca sa iasa salata buna…. dar doamna mi-a zis sa stau linistita ca la restaurante  tot congelate se gasesc… be serious! Si atunci m-am linistit si am cumparat ce am gasit in hypermarket.

 Pentru aceasta salata am folosit 1 calamar tub, carne de scoici – cam 100 g si creveti decorticati – cam 100g (eu am avut din cei mai  mici, dar nu foarte mici). La mine, ca de obicei cand incerc ceva, cantitatile sunt mici la inceput. Data viitoare normal ca o sa folosesc  mai mult.

Mod de lucru:

1. O lamaie – am stors-o bine. Apoi am spalat cu apa fierbinte coaja.

2. Intr-o craticioare am pus cam 750 ml apa la fiert. In apa am pus jumatate de legatura de verdeata (eu am avut marar, dar mai bun e cu patrunjel), coaja de la lamaie si o lingura de boabe de coriandru. NU am pus sare. Am citit pe un site italian ca sarea, la caracatita, are rolul de a o intari iar pentru ca stiu ca si calamarul risca sa fie gumilastic, am retinut ideea si nu am pus sare deloc la fiert.

 

3. Cand a clocotit am pus tubul de calamar si l-am lasat sa fiarba circa 20 de minute. Apoi l-am scos impreuna cu toate frunzele si semintele de coriandru si am lasat apa goala pregatita pentru creveti.

4. In timpul in care fierbea calamarul am pregatit zeama de lamaie cu o lingurita de patrunjel tocat (eu am avut doar uscat) si cu ulei de masline (2 linguri), sare, piper, usturoi (3 catei).

5. Am pus crevetii la fiert pentru 20 de minute. In timpul acesta am taiat calamarul in rondele si l-am pus in castron. Dupa 20 de minute am scos crevetii si i-am introdus si pe ei in acelasi castron cu calamarul, ca sa se obisnuiasca.

6. Am pus scoicile la fiert pentru 15 minute. Apoi am aruncat apa in care a fiert si am pus peste ele vin alb – cam jumatate de pahar – si praf de usturoi – cam o jumatate de lingurita. Am mai lasat la fiert cam 5-7 minute dar am stat cu ochii pe ele sa nu se evapore vinul prea repede si sa se arda! Asta imi mai trebuia! Dupa ce ca era prima data cand gateam salata sa o mai fac si cu scoici arse!!! :))

7. Am scos si scoicile in acelasi castron

8. Pe toate le-am imbaiat in amestecul de zeama de lamaie si ulei de la punctul 4.

9. Am dat castronul la rece pentru vreo 2 ore.

 

Am trecut la degustat… ca la cat de putin a fost nu putem spune ca ne-am saturat :). Dar, nu-i nimic, maine trebuie sa fac din nou, ca materie prima am.

Deci, da, e buna! Iar daca nu trebuie sa mai conduceti in ziua respectiva puneti si un pahar de vin alb (daca gasiti unul bun – de exemplu un Sauvignon Blanc) sau, daca nu va place, e bun si rosu.

Pofta buna!